lördag 9 april 2011

Unknad och animalisk ruttenhet á la Trapet

Ett av de klassiska namnen i Gevrey-Chambertin är Trapet. Det är också en namn som har förknippats både med bra viner och med viner av skiftande kvalitet. Under den tid (i runda slängar 70- och 80-tal) som Jean Trapet och Jacques Rossignol skötte produktionen var det si och så med kvaliteten, men så en dag 1987 anslöt sig Jean's son Jean-Louis till domänen och då började den vändpunkt som har lyft namnet Trapet mot stjärnorna igen.

Nästa steg var att sönerna till Jacques, nämligen David och Nicolas, anslöt sig, och det blev startpunkten till att dela upp domänen i två delar. Från och med då uppstod Domaine Trapet Père et Fils och Domaine Rossignol-Trapet.

När det gäller Domaine Trapet Père et Fils såg Jean-Louis bl.a. till att minska skördeuttaget och vrida om tänket totalt mot tidigare. Han ställde om all produktion till att bli biodynamisk, använda häst för plogning, m.m. Detta var klart 1998. Den här omställningen har lyft namnet igen och vinerna är numer av genomgående hög kvalitet.

Ser vi till domänens ägande är det helt och hållet koncentrerat till Gevrey-Chambertin, men med vissa tillägg i Marsannay. Marsannay saknar ju helt och hållet inslag av högre klassade vingårdar, så det bästa därifrån finns på Village-nivån eller lägre. Domänens ägor här finns i Grasses Têtes och Grand Poirier. Det är från dessa vingårdar druvmaterialet till dagens vin är hämtat. Med viss logik kan man då räkna ut att dagens vin är en Marsannay från Domaine Trapet Père et Fils. Lägg till att årgången är 2006 och vi kan börja dricka.




Rostad ek, körsbär åt det kirschiga hållet och lite unkenhet kommer från det stilla glaset. Med luft går unknaden mot ruttenhet och det drar defintivt åt det animaliska hållet. Det finns också drag av kryddor, som i huvudsak tar mig till Indien, men också en pepprighet som går bra ihop med det animaliska.

I munnen är det inte lika mycket körsbär, utan det blir mer skogshallon, jordgubbar och ett svagt, svagt inslag av lingon. Det finns också lite svaga och rökiga ektoner och örtkryddor som bidrar till en smaklig helhet. Att det sedan finns kvar en liten skopa syror och tanniner av finaste sandpappersstorlek gör att det är svårt att inte gilla det här.

Det här vinet var väldigt surt och spretigt när det köptes och har blivit bättre och bättre för varje flaska. Definitivt ett bra köp när det nu har fått ligga till sig. Det har dock ingen större framtid för sig, utan nedförsbacken är i antågande. Motsvarande vin årgång 2008 finns att köpa i sexpack från Tryffelsvinet. Priset är då 1.400:- för sex buteljer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar